Terör gölgesinde Webit...


Dubai, Mumbai, Singapur ve Sofya'da çeşitli toplantılar düzenleyen Webit'in düzenlediği Dijital Ekonomi zirvesine İstanbul ev sahipliği yaptı. 18-19 Kasım'da teknoloji ve dijital sektörün liderleri Şişli Marriott otelde yapılan kongrede buluştu.
Webit chairman'i Plamen Russev, ön bilgi vererek konuşmacıları sahneye pasladı ve sıraları geldikçe sözü onlara bıraktı.

****
Açılış mesajında ise beş önemli konuşmacının Ankara saldırısı ardından Paris'te yaşanan son saldırıyı da görünce katılımlarını iptal ettiklerini belirtti. Korkmanın normal olduğununu, bununla birlikte insanların yaşadığı şekilde yaşamaya devam etmesinin terörün amacına ulaşmaması için gereğini vurguladı. Ve çekinmeyerek gelen katılımcılara 'fikrinizi değiştirmediğiniz için teşekkürler' dedi. Russev, Webit'i bir bilişim networkü olarak aktarıyor. Bilişim sektöründen bir isimden, telefon veya email ile iletişime dair değerlendirme duymak ilginçti. İnsanların birbirini görüp gözlerine bakmadan güvenmesinin zor olacağını söyledi. Sektörün çok uluslu şirketlerinin üst düzey yöneticilerinden oluşan yabancı katılımcıları merakla dinledim. Pekçok yeni dijital girişimci ile konuşma şansım oldu.

****
Dünyada internetin üçte birini sağlayan firma gözünden internetin geleceğini dinledik. Bağlanmak herşey olmuş durumda.... Akamai vice presidenti sunumunda anne karnındaki bebeğin anne ile olan bağlantısında tüm bilginin bebeğe geçmesi üzerinden anlattı interneti. Akamai'nin mottosu daha hızlı iletim. Dünyada ikiyüzbin serverları mevcut.
IBM şirketi SoftLayer CTO'su Marc Jones, bir diğer dikkat çeken alanda bilgi paylaştı. Dijital dünyada cloud olaran bilinen bulut hizmetleri, depolama ve uygulamaları belleklerde yer tutmadan kullanma imkanı verirken zaman kazandırıyor ve kolay erişilebilirilik sağlıyor.

****
Tüketiciler reklam yağmurlarından kaçmakta... Dijital reklamcılık ve geleneksel reklamda sektörün eğilimi nereye yönelmekte? Pazarlama da dijital hizmetler aldı yürüdü. The Economist Group presidenti Paul Rossi, internette haber okuyanların yüzde 79'unun sadece 5 sitede vakit geçirdiğini aktardı. Yani o beşte değilseniz şansınız yok. Online mecralarda reklamları bloklayanların arttığını ve reklam ajansları çağının kapandığını vurguladı. Şirketler bu işi içerde yapar hale gelecek dedi. Artık tüketicinin medyayı desteklemek gibi bir misyon hissetmediğini, sadece işine yarıyacak, ilgilendiği ve değerli şeyleri bulmak istediğini söyledi. Kablolu yayın platformlarının da sonu gelmiş...

****
Hackerlara ve internet güvenliğine değinildi. Devletlerin bu alana çok para harcadığı ancak başarılı olamadıkları biliniyor. Farklı çıkar gruplarının bilgi peşinde farklı yeteneklerle çalıştığı aktarıldı. Kodları yazanlar ile kullananlar elbette farklı çevreler. Gençlerin bu alandaki yeteneği biliniyor.

****
Katılım sağlayan standlarda ise dijital hizmetlere göz attım. Köpeğiniz veya kediniz mi kayboldu? Findy ile küçük aleti tasmasına takmanız yeterli. Şarjı onbeş güne kadar gidiyor zira sadece ihtiyaç duyduğunuzda çalışıyor. GPS ve GSM operatörleri üzerinden kullanılıyor. Daha küçük bir cihaz ile ise evde kaybettiklerinizi bulmanız mümkün. Kaybetmekten nefret ettiğiniz herşeye takabilirsiniz. Anahtarınıza örneğin...

****
Her tür yeni ürününüzün ve uygulmanızın gelişim sürecinde kullanışlılık ölçümü yapan hizmetler yaygınlaşıyor. Kaç kişi test aşamasındaki uygulamanızda oturum açmış ve deniyor? Buna benzer dataları size sunan Koncept, usability testini kolaylaştırıyor ve değerli verileri sizin için topluyor.

****
İstanbul, Londra ve Chicago merkezli Ergin Eroğlu'nun kurduğu Segmentify, hedef kitlenizin internet adımlarını sizin için izliyor ve sizin müşterilerinize uygun ürünlerinizi, gözlerinin tam önüne getiriyor. Tanıtım için satış sitelerine yüksek ücretler öderken iki kere düşünüyorsunuz. Bu hizmet ise uygun koşullarla verilmekte.

****
Henüz görücüye çıkmakta olan 'tio' isimli kit ile çocuklarınızın yaratıcılığını geliştiren parçalardan oluşan bir oyuncak dikkatimi çekti. Parçalardan çeşit çeşit şeyler yapabilirsiniz. Kitin  appi ile karakterleri takip edebilirsiniz. Mucit çocuklar saniyede zorlanmadan bir şişeden tutun kamyona kadar pekçok şey çıkarabilir.

****
Uber'de Webit'teydi. Düşük maliyetle ulaşım için, bir app ile beklemeden aracınız kapıda.
Emin Koç'un ortakları ile üstlendiği 'çeviri dükkanı' google translate ile cebelleşmek istemeyenlere uygun ücretle alternatif olmuş ve bilgisayar değil insan çevirisi şeklinde hizmet veriyor. Kurumlar yıllık çeviri giderlerini hesaplamışlar ve onunla çalışmaya karar verenler giderek artıyor. 1.5 milyon Euro yatırım yaptığını ve karşılığını aldıklarını anlattı. Koç'un bir diğer girişimi ise 'share table'. Yemek sunumlarını göndereceğiniz platforma başvurduğunuzda, yurtdışından gelen konukları sizin evinizde ağırlamak üzere organizasyon yapıyorlar ve misafirler evinizde ağırlanıp size gelir bırakmış oluyor. Girişimcilik işte...

****

Velhasıl Akamai'den John Dillon'un dediği gibi duman ile haberleşmeden, ilk telgraftan, buhar gücünden bugünlere gelindi. Çağ tekno çağ.

Bu blogdaki popüler yayınlar

GÖZE SİYAH BANT, İNCE MİZAH VE SANSÜR

The US' dithering over Gulen's extradition following the July 15

CIA, TALIBAN, AIRBNB, AFGANISTAN VE TURKIYE