MEMURA YAŞ SINIRI

Geçen yazının sonunda Memura 30 yaş sınırına değineceğimize söz verdik. O nedenle Dink Cinayetindeki gelişmeler, Arap Birliği ve Osmanlı'ya dönüş gibi yazacağım birden fazla önemli konu olmasına rağmen okuyuculardan gelen talebi önceliyorum. Bizimle temas kurup sıkıntısını anlatan okur öncelikli olmak durumunda bazen.

Seçim öncesi dönemelerde yorumcular hep basit kavgalara temel teşkil eden günlük tartışmalar üzerinden konu seçmek durumunda kalıyor gündemi yakalamak adına. iktidar bunlara cevap vererek imajını korumakla meşgul oluyor. Dolayısı ile vatandaşın talepleri en çok seçim öncesi önemsenecekken, en çok seçim öncesi yapay gündemle karşılaşıyoruz.

Gelelim memura yaş sınırı konusuna. Memur adayları zaten konuyla ilgili oldukça fazla çalışma yapmış, yasaları takip ediyorlar. Sosyal paylaşım sitelerinde oldukça aktfiler. Pek çok talipli, hesaplarını neredeyse sadece bu işi sonuçlandırmak için kullanıyor. Hükümet kanadından isimlere, medya mensuplarına ulaşarak konunun önemini vurguluyorlar.

Belirlli aralıklarla Twitter'da tkipçileri ile buluşan ve soruları yanıtlayan Maliye Bakanı  Mehmet Şimşek de bir süre önce yaş sınırının kalkması konusunun gözden geçireleceğini söylemişti.

657'de üst yaş sınırı bulunmuyor, kamu kurumları kendi kurumlarına alacakları üst yaş sınırını kendileri belirliyor. Bu bazı yerlerde 25 bazılarında 35. İşte itirazlar bu noktada başlıyor. Birkaç sene önce memura yaş sınırı kalkmıştı. Kamu kurumlarının bu sınırı belirlemesinin önüne geçilmişti. Ama sadece B grubu kadrolar için. Müfettişlik, Uzmanlık, Denetçilik gibi A grubu kadrolarda ise sınır devam ediyor. Polis memurluğunda da belli kadrolarda yaş sınırı sözkonusu.

Benim görüşüm ve gözlemlerime göre insanların işsizlik karşısında bazı taleplerde bulunması, yaş sınırının yükseltilmesini istemeleri normal.

Tabiki devlet kamuda istihdam edeceği ikişilerin sahip olması gereken özellikleri düşünerek, kamunun diğer kesimine de doğru kişilerin hizmet vermesini sağlamakla yükümlüdür. Özellikle denetçilik gibi konularda.

Ancak burada Zaman gazetesinden Ahmet Yavuz'un konuyla ilgili geçmişte kaleme aldığı yazısından şu bölümü alıntılamak uygun olacak:

''Üniversitelerin artması ile 24-25 yaşında üniversite mezunu fakat herhangi bir alanda çalışıp tecrübe edinme imkânı bulamamış bir işsiz kitle ortaya çıktı. Bu kitle genel olarak herhangi bir sanat veya zanaat edinmediği, ticarete de giremediği için mecburen ücretli olarak çalışmayı tercih ediyor. Ücretli olarak çalışılacak en sağlam yer olarak 'kamu' görüldüğü için herkes devlete bir şekilde girmenin peşine düştü''

Bu yaşlarda, istisnalar hariç, iş hayatına ve özel sektöre dair tecrübe edinmemiş kişilerin Kamu Personeli Sınavları'na girmek ve ilgili kurumların özel mülakatlarını geçmek için verdiği çabayı biliyoruz.

 Ancak kamuda adı geçen A grubu kadrolar için yaş sınırı olan kurumlara, daha üst yaş gruplarından olup belirli sektörlerde profesyonel hayata dair birikim sahibi insanların alınması isabetli olacaktır düşüncesindeyim. Alt yaş sınırına yakın olan isimlerin bu kurumlarda A grubu görevler için sıfırdan yetişmesi ne kadar önemliyse, üst gruba yakın olanların öğrenecekleri sonucunda ortaya kişilikli ve idealist bir hizmet koyabilecekleri kanaatini taşıyorum.

Ancak emeklilik yaşı gözönüne alındığında 40 yaşında devlet memuru olan kişinin hizmet süresi hesabı gibi karışıklıklar nasıl giderilicek? Bu da bir diğer detay.

 Belki talep edildiği gibi bu limit 45 yaşa yükseltilmek yerine bazı kurumlarda 37, bazılarında 40 bazılarında 45 şeklinde düzenlenebilir.

Avrupa ülkelerinde yaş sınırı biraz daha yukarıda, ABD'de Türkiye'nin üstünde olmakla birlikte Avrupa'ya oranla daha geride, Gelişmekte olan ülkelerde ise yaş sınırı düşük.


.

Bu blogdaki popüler yayınlar

GÖZE SİYAH BANT, İNCE MİZAH VE SANSÜR

The US' dithering over Gulen's extradition following the July 15

CIA, TALIBAN, AIRBNB, AFGANISTAN VE TURKIYE