Petrol ve Libya'da uzlaşı arayışları


Afrika'nın kanıtlanmış en büyük petrol rezervine sahip toprakları olan Libya'da ulusaL birlik hükümeti ile general hafta arasında görüşmeler sürerken ülke petrol arzına başladı. IŞİD'e karşı mücadeleye ABD desteği ise general Haftan'ın Tripoli'deki dış destekli ulusal birlik hükümetini eleştirmesine rağmen devam ediyor. Ülkede ikiye ayrılmış yönetimin bir kutbu Rusya bir kutbu ise BM ile diyalog halinde. IŞİD ile de mücadele edilen ülkede silah ambargosunun kalkmasına Rusya itiraz etmişti.


----
Libya Ulusal Ordusu Başkomutanı General Khalife Haftar'ın, 11 Eylül'de Libya'nın üç önemli petrol alanını ele geçirerek milis lideri İbrahim jathran kontrolündeki petrol tesislerini kontrol etmesiyle Libya'da kanlı dönem başlamıştı.
İki yıl içerisinde  Raslanuf, El sidra ve Zeytunya'daki petrol sahalarını yeniden milis güçleri ele geçirerek işlemez hale getirdi ve petrol ihracından oluşan 100 milyar dolarlık gelir açığına yol açtı.
***
Üç bölgenin Haftar tarafından geri alınmasının ardından  Tobruk'taki temsilciler meclisi tarafından desteklendiği bilinen General Haftar tesisleri yeniden açtı ve birkaç yıldır rezerv edilen 1.2 milyon varil petrol İtalya ve İspanya'ya iki seferde gönderildi.
İlk sevkiyat Ras-lanuf'tan 21 Eylül'de yani Haftar'ın güçlerinin kontrolü kurmasının on gün sonrasında çıktı.
***
General Haftar petrol güvenliğine vurgu yaparak Libya ulusal petrol şirketine operasyonları durdurdu. Petrol ödemeleri ise tripolideki hükumetin kontrolünde olan Libya merkez bankasına geçiliyordu. General ve Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi ulusal birlik hükumetini tanımayı reddediyor.
***
Ancak general Haftar ulusl birlik hükümetine izin vererek merkez bankasının para aktarımını kabul edince libyada geniş kesimlerce destek alır hale geldi. Haftar'ın Ülkenin istikrarının önemi adına Libya petrol sektöründe tripolideki hükumetle çalışarak sofistike ve uzun bir oyun oynadığı düşünülüyor. Aksi halde kanlı iç savaş sürmeye devam edecekti.

General Haftar, Libya'nın ulusal bağımsızlığı için  BM empozeli Tripoli ulusal birlik hükumetini eleştirmeye devam ederken 4 maddeli bir anlaşmaya kililtlenildi. Bu anlaşmanın tarafları ise ulusal birlik hükumeti, General Haftar ve ulusal petrol şirketi olarak görülüyor.

İlk petrol sevkiyatı çıkmasının ardından Libya ulusal petrol şirketi 224 milyon dolarlık ödeme alındığını açıkladı. Bu ödeme Ras-lanuf ve diğer iki tesisteki acil onarımlar için yapıldı. 224 milyonluk iki ayrı ödeme daha bekleniyor.
Tripoli'deki hükumetçe desteklendiği bilinen Misurata milisleri  ise IŞİD'in son kalıntılarını Sirte'den çıkarmak üzere...
***
ABD başkanı Barack Obama  ulusal birlik hükumeti lideri Feyaz El Sarraj’ın talebi ile IŞİD karşıtı ABD desteğini üç ay daha uzatmayı onayladı.  ABD Misurata milislerine hava desteği sağlıyor.  Ve sahada da istihbarat desteği sağlayan küçük birlik var.

1-2 Ekim tarihlerinde Sirte'de  ABD IŞİD'e karşı 20 hava saldırısı gerçekleştirdi. Libya kıyılarında ABD savaş gemileri de sahilinden destek veriyor. Petrol rafinerileri ve boru hatlarına IŞİD tehdidi azaltılmaya çalışılıyor. 2017'ye kadar Libya'da petrol üretiminin günlük 1 milyon varile çıkarılması hedeflenmekte. Şu an ise günlük 450 bin varil üretilmekte.
***
General Haftar'ın hareket planı başbakan El Sarrac'ın yeni bir hükumeti resmetmesi için de bir son tarih gibi görülüyor. Eylül 27'de El Sarraj  General Haftar'ı kabinede en yakın adamı olarak atayacağını duyurdu. El Sarrac eylül sonu Paris'te Fransız Haber Ajansı'na verdiği demeçte ise  diyalog ve işbirliğinden başka yolumuz yok şeklinde konuştu.

Libya'da yayılan terörizm karşısında birleşme vurgusu yapan Serraj, Fransa cumhurbaşkanı Hollande ve savunma bakanı Le drian ile görüşmesinde Birleşik Arap Emirlikleri ve Mısır aracılığında görüşmelere başlayabileceklerini söyledi.
***
8 eylülde obama yönetiminin Libya özel elçisi jonathan Winer, General Haftar'ın temsilcileri ve ulusal birlik hükümeti ile petrol ihracatınını yenileme ve tarafları bir ulusal birlik hükumetinde buluşturma hedefi ile bir toplantı gerçekleştirmişti.

Eylül sonunda Haftar'ın üst düzey generallerinden biri olan Abdel Badri ise Moskova'ya giderek Rus Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Putin'in Ortadoğu işleri özel elçisi ile görüşmüştü. General Haftar Haziran'da ise şahsen Moskova'yı ziyaret etmişti. BM'de Libya'ya silah ambargosunun kaldırılmasına Rusya itirazı gündemdeydi. Bu görüşmede silahların Libya ulusal ordusunun eline teslimi konuşuldu.

Uzmanlar son olarak General Khalife Khaftar'ın ülkedeki pozisyonunu ve Libya'nın güvenliğini sağlamada uluslararası muhatap alınma gücünü arttırdığı görüşünde.

Bu blogdaki popüler yayınlar

The US' dithering over Gulen's extradition following the July 15

GÖZE SİYAH BANT, İNCE MİZAH VE SANSÜR

CIA, TALIBAN, AIRBNB, AFGANISTAN VE TURKIYE