GHADA AL TAWİL'İN BAŞÖRTÜ MÜCADELESİ






Yıllarca saçı açık yaşamış bir Müslüman TV sunucusu olarak, örtünmeye karar verdiğinde Mısır'ın baskıcı yasaları yüzüne çarptı. O güne kadar Alexandria's Channel 5' te profesyonel olarak yaptığı sunuculuk işini sürdüremedi. Kanal devlet kanalıydı.

 2002'den itibaren 6 yıl hukuki mücadele verdi ve mücadelesini kısmen kazandı.

Yani başörtüsü ile ekranda olma hakkı kendisine verildi. Ama işi bıraktırılmadan önce 12 sene performans gösterdiği İngilizce haber okuma pozisyonunu ilk etapta alamadı. İngilizce bülten sunuculuğu yerine Arapça yayınlanan ve kadınlara hitap eden sosyal içerikli programlar verildi kendisine. Bunları kabul etti.

Ancak daha sonra eski pozisyonunda da izledim onu. 2011 Eylül ayı gibi sunduğu Alexandria Channel'ın İngilizce bülteninde, Mısır'da göstericilerin ölümünden sorumlu tutulan eski yöneticilerin yargı süreçlerine dair haberi aktarıyordu.

Aynı kadın, aynı duruş; o anda  ne hangi haberi sunduğu, hukuki mücadelesi, ne kazandığı davaya rağmen beklemek zorunda kaldığı süre ve işsiz geçen zamanında yaşadıkları umurundaydı. Hissettiğim, haberleri sunarken herşeyi unuttuğuydu. Çoğu meslektaşımız gibi. Yaşananlarda ve anlattıklarında taraf olmadığını hissettiriyordu özel bir çaba sarfetmeden. Örtüsü buna engel değildi. Öyle anlamak isteyenlere bahaneydi sadece.

BBC'ye 2008'de verdiği röportajda 'başımı örtünce haber okuma becerimi kaybetmedim' diyordu. Ama aradan geçen yıllar ile mesleğinden uzak kaldığı için biraz heyecanlı görmüştüm onu. Kadın programlarında doğaçlama sohbet yapmaya alışmıştı belkide. Meslektaşına pasını atarken yani bültenin sonunda ise rahatlamıştı.

Şimdi ise Ghada Bassiouny'yi görüyorum bir süredir Alexandria Channel'in İngilizce bülteninde.  On dıı atır enddddd diye uzatıyor. Zaten anadil dışındaki bir dilde sunum yapmak zor iş. Mohammed Mursi'nin Suud büyükelçi ile temaslarını Piresıdent Morsi met this afternoooon diye anlatan sunucuyu izlerken, bizim Ghada nerede diye endişelenmiş olduğumu fark ettim. Bu arada bizde de dış ses okuyucu bazı arkadaşlar afternoooon daki gibi son heceleri yersiz vurgular bazen. Geldiii, gitttiiii şeklinde.

Facebook ve Youtube sayfalarından mesaj attım Alexandria Channel'e. Al Tawil nerede diye sordum. Bakalım cevap gelecek mi? Hatta dayanamadım Bassiouny'de bir mesaj attım.

En azından Mısır'ın devrim mücadelesinde son sahnelere yaklaşılmışken, Anayasa Mahkemesi'nin parlementoyu fesih kararına itirazın değerlendirileceği 17 Temmuz 2012 beklenirken, bende Al Tawil'in hikayesini bekliyordum.

Neyseki Alexandria Channels'tan cevap geldi. She is on the job dediler. İngilizce bülteni sunmaya devam ediyormuş. Sabredemeden kaleme aldığım blog yazımı birkaç dakika daha beklesem bu bilgi ile sonlandırabilecekmişim. Hemen update ettim bu satırları ekleyerek.

Malum dünyanın güvenmeye çekindiği Müslüman Kardeşleri,  işsizliğe isyan ederek Tahrir'de MK ile omuz omuza direnen liberal özgürlükçü gençleri ve iflah olup olmayacağını hala bilmediğimiz statükocu laikleri ile Mısır...Amerikancısı, şeriatçısı, radikal selefisi... Tahrir meydanında yabancı kadın gazetecileri taciz edenleri ve onlardan ülkeleri adına utanıp şoka girmiş bu kadınları kurtarmaya çalışanları ile Mısır...



İşi gücü bırakıp Cüneyit Ülsever gibi gerilim romanı mı yazsam yoksa.



---------------

Al Tawil'in BBC'de  o dönem çıkan röportajı için:

http://news.bbc.co.uk/2/hi/middle_east/7702895.stm


Al Tawil'in kadın programı videoları:


El Tawil ingilizce haber sunarken:


Bassiouny İngilizce bülten sunarken:



Bu blogdaki popüler yayınlar

GÖZE SİYAH BANT, İNCE MİZAH VE SANSÜR

The US' dithering over Gulen's extradition following the July 15

CIA, TALIBAN, AIRBNB, AFGANISTAN VE TURKIYE