TÜRKİ CUMHURİYETLER VE ERMENİSTAN'DAN ÖĞRENCİLER


 
Yabancı öğrenciler harç sıkıntısı ile karşı karşıya olduklarını söylüyor. Devlet okullarında okumalarına rağmen ödedikleri harç ortalama 7000TL yi buluyormuş. Okula göre fiyat değişiyor.

Evet bu Doğu Avrupa ülkeleri devlet üniversitelerinde bir dönem ücretine tekabül ediyor. Bu açıdan bakarsak ücretlendirme normal.

Türkiye’deki yabancı öğrencilerin gelir düzeyi düşük ülkelerden olması da bu fiyat belirleme de önemli değil. Tabii ki gelir düşeyi düşük öğrencilerden yüksek gelir toplanması hedefinden önce gelir düzeyi yüksek gelişmiş ülkelerin de üniversitelerine rağbet ettiği bir ülke olmalı.

Bu konuya dair eleştirilecek iki nokta var o da harç belirlenmesinin 2011 yılında üniversiteye bırakılması ile birden gerçekleşen artış. Bu artışlar ilk gelecek öğrencilerin ödeyeceği miktarı bilerek karar vermesi durumu dışındakileri mağdur etmiştir. Çünkü gelecek beş veya örneğin tıp için on yıl belirli bütçeler ile buraya gelmiş dar gelirli yabancı öğrenciler yarı yolda kalmıştır. Bu yanlışlık düzeltilmeli. Bizim çocuklarımız okumaya gittikleri ülkelerde böyle ani değişiklik ile karşılaşsa hoş olmaz. Uygulama yeni doğruya da kavuşsa bu hali hazırdaki öğrencileri etkilememeli bundan sonra kayıt yaptıracaklara uygulanmalıydı.

İkinci nokta sağlık sigortalarının yüksekliği. Herkes seyahat sağlık sigortası yaptırmıştır. Veya yabancı ülkelere okumaya kurslara gidenleriniz eğiti sigortalarından faydalanmıştır. Sağlık sigortasının yükselmesi uluslar arası standartlarda bir uygulama değil. Kaldı ki bence bu devlet zaten ülke sınırları içinde olan pek çok kişinin acil ve bazı durumlardaki sağlık giderlerini karşılamalı. SGK bu işe girmiyorsa daha önce olduğu gibi özel sağlık sigortaları yıllık gayet uygun fiyatlara bu konuyu çözüyordu.

Onun dışındaki yüksek harçlar konusunda bir durum istisna söyleyecek çok söz yok.

Ancak bir durum var ki Türkiye’de okuyan yabancı öğrenciler  ve ücret denilince göz ardı edilmesi zor. O da Türki cumhuriyetlerden, Bosna Hersek gibi ülkelerden gelen soydaş ve kardeşlerimizin durumu. Yüksek harçlardan onların istisna tutulması her fırsatta ağabeylik çerçevesinde anılan ve bunu misyon edinen Türkiye’ye yakışacaktır. Hatta ve hatta Ermenistan da bu uygulamaya dahil olmalıdır. O kadar sene milleti Sadıka olarak anılan bu toplum ile köprüleri belki bu vesile ile yeniden kurulur.

Komşu çocuklarının mali ve ekonomik kriz ve genel geri kalmışlık nedeni ile bizden medet ummalarını anlamalı ve ümitleri boşa çıkarmamalıyız.

Yoksa tekrar edeyim dünya okullarında olduğu gibi, devlet okullarının vatandaşlar dışındaki kişilere daha yüksek harç uygulaması normaldir.






Bu blogdaki popüler yayınlar

The US' dithering over Gulen's extradition following the July 15

GÖZE SİYAH BANT, İNCE MİZAH VE SANSÜR

CIA, TALIBAN, AIRBNB, AFGANISTAN VE TURKIYE