HÜR ADAM VE CEMAATİN KÜRT MESELESİNE YAKLAŞIMI

Hür Adam filmi ve filmi Fetullah Gülen Hocafendi'ye izlettiğini, çıktığı TV programlarında aktaran yapımcısı Mehmet Tanrısever gündemde. Birkaç gün TV lerde tartışma konusu bu oldu.

Bediüzzaman Said Nursi'nin hayatını anlatan filmin basın gösterimi yapılmıştı, galası da gerçekleşti.Bu imkana sahip olmadığım için fargamana bakabildim ancak. ''O Kürt'ün yanında ne işin var'' ve ''Türk-Kürt'' kardeştir sözleri dikkat çeken replikler olmuş.

Said Nursi'nin Kurtuluş Savaşındaki rolü, Müslüman Kürt kimliği ise film ile birlikte tartışılmaya başlandı.Kimi Alman ajanı, kimi ABD ajanı olduğu hatırlatmalarında bulunmayı borç bildi. Zaten bu çevrelere göre Ak Parti'de Menderes hükümeti de aynı ABD'nin projeleri.

Filmin 7 Ocak'ta, demokratik özerklik, ikinci dil tartışmalarının yapıldığı bir dönemde vizyona giriyor olması da ayrı bir tartışma.

Peki Nurculuğun bir kolu olarak yorumlanan Fetullah Gülen Cemaatinin güneydoğu sorununa yaklaşımı ne anlam ifade ediyor?

Geçtiğimiz günlerde Karayılan'ın, cemaat ile iyi geçinilmesi, cemaatin, sorunun çözümünde olumlu rol oynayabileceği yönündeki beyanatı gündeme gelmişti.

 Cemaatin Doğu ile her zaman fazlaca ilgilendiği biliniyor. Ama diğer tarafta miiliyetçi demesekte, ''vatanı milleti sevme çizgisinde'' ve şiddetin her çeşidine karşı bir Türk fotoğrafı var Fetullah Gülen denilince. Yaptığı sohbetlerde Çanakkale'den örnekler vermesi ve bazı gözlemler bunu gösteriyor. Kendilerini ''hizmet hareketi'' olarak niteleyen bu hareket milliyetçi değil universalist olduklarını belirtiyor. Aynı zamanda Türkçü olmadıklarını Kürtlere de hizmet ettiklerini vurguluyorlar.

 Amerika'da daha çok kültürel platform olarak kurdukları kurumlarla ön plana çıkmayı tercih eden Cemaat, burada elbetteki Türk Kültürünün temsilcisi olma yolunda çalışmalar yapıyor. Turkish Cultural Center (TCC) bu kurumların başında geliyor.

Diğer taraftan Kuzey Irak ve Türkiye'nin güneydoğusu'nun kalkınmasına dair beklentilerin, özerklik tartışmalarının bastırılmasında etkili olabileceği görüşünün, ABD çevrelerinde oldukça sık karşılaştığımız bir analiz olduğunu not ederek bitirelim.

Serra Karaçam

Bu blogdaki popüler yayınlar

GÖZE SİYAH BANT, İNCE MİZAH VE SANSÜR

The US' dithering over Gulen's extradition following the July 15

CIA, TALIBAN, AIRBNB, AFGANISTAN VE TURKIYE