Korona Aşısında Öncelikli Ülkeler
Türkiye’de yerel turizm Mayıs ayı sonu başlayacak. Teknelere açılma izni verilecek.
Temmuz ortası da uluslararası turizmin açılması bekleniyor. Virüsün denizlere giden atıklarda olup olmadığı, plajlarda tuvaletlerden geçip geçmeyeceği net değil.
Korona virüsle oluşan yeni normal haliyse 5 yıl sürecek diye öngörülüyor. Bunu değiştirecek tek şeyin aşı olduğu düşünülmekte.
Bu hafta COVID-19’da global tartışmaysa, üretilecek aşının ilk önce Amerika Birleşik Devletleri’nin ihtiyacını karşılayacak şekilde piyasada olacağının açıklanmasıydı.
İnsanı korona virüsten koruyacak aşı çalışmasında ilk testlerin gönüllülere uygulanmasına ABD’de başlandı.
Ingiltere’de Stabilitech gibi bazı laboratuvarlarsa ağızdan alınacak korona aşısı geliştirmeye çalışıyor.
ABD ilk riski alan ülke. Aşı başarılı bulunup hazır olduğunda ilk ABD için piyasada olması tartışma yarattı.
Fransız ilaç şirketi Sanofi’nin CEO’su Paul Hudson, ilaca ilk erişimin ABD’ye sağlanacağını açıkladı. ABD’de üretilen aşının ilk alıcısının ABD piyasası olacağı vurgulandı.
Deger ülkeler ve Avrupadaki merkezlerse bulundukları bölgeye tedarik sağlayacak. Hudson ABD’nin aşıya erişimde diğer ülkelerden sadece birkaç gün veya hafta önde olacağını savunuyor.
Firmanin Glaxo Smith Kline ile de COVID-19 aşısı için bir işbirliği anlaşması bulunuyor. Ancak çalışma başlamadı.
Oxford Üniversitesi ve Astra Zeneca da bir işbirliği içerisinde aşı geliştiriyor. Zeneca CEO’su Pascal Soriot, sonuçlanması halinde önceliğin Ingiltere olacağını açıkladı.
Avrupa Birliği tüm ülkelerin eşit öncelikte olmasını savunuyor. Macron, Sanofi ile görüşeceğinş açıkladı.
Normalde bir aşının geliştirilmesi yıllar sürüyor.
AB aşı için, 40 ülkeden $8 milyar (£6.5) fon sağladı. Ingiltere de destekledi. Bu oluşumda ABD ve Rusya yer almadı.
Sanofi, ABD’nin Biomedical Advanced Research and Development Authority (BARDA) kurumundan kısmi destek aldı. Ayrıca Fransa hükümeti de milyonlarca Euro vergi düştü. Kimileri bu araştırma vergi kredisinin 150 milyon Euro olduğunu aktarıyor. Bu ABD hükümetinin araştırmaya verdiği rakamın yanında az. Yine de Fransızlar aşının Fransa ve Avrupa’da aynı zamanda erişilebilir olmasını istiyor.
Sanofi influenza aşısında kullandığı tekniği COVID-19’a yol acan yeni virüse uyguluyor.
Sorun ABD ve Avrupa arasında bu şekilde tartışılırken, diğer ülkelerden parası olmayanların aşıya nasıl erişeceğini siz düşünün.