Globalist Biden, Türkiye ve Harris
ABD Demeokrat Parti başkan adayı Joe Biden’in Türkiye muhalefetine destek vurgusu Türkiye’de tepkilere yol açtı.
Türkiye Joe Biden’ı, başkan yardımcısıyken, John Kerry’nin Dışişleri Bakanlığı döneminde gerçekleşen 15 Temmuz darbesi ardından, Türkiye’ye yaptığı ziyaret ile hatırlıyor. Biden’in ziyareti geç olduğu için serin olarak nitelenmekle, Türkiye de onu serin karşılamıştı.
Herhalde coşkuyla karşılanması da beklenemezdi.
Ancak Fox News’in 13 Temmuz Perşembe günü yayınlanan son anketi de geçen ay Biden’ın 8 puan önde çıktığı anketle örtüştü. Trump’ı pozitif bulanlar Biden’ı beğenenlerden geride kaldı.
Türkiye’nin de artık Biden’ın seçilme olasılığını göz önüne alarak değerlendirmeye başladığını gözlemliyorum.
Biden’ın, yakın tarihte darbe tehdidiyle karşı karşıya kalmış bir NATO müttefiğinin iç siyasetine müdahale etmesi hoş karşılanmadı. Bununla birlikte Erdoğan’ı seven azınlık Müslümanları kaybetme riski olmakla birlikte bazı kitlelere de şirin gözükmeyi hedeflediği açık.
Demokratların Rusya’yı Trump lehine seçime müdahale etmekle suçladıkları Rusya soruşturmasına harcadıkları emeği düşününce, bu çağrı son derece komik ve tutarsız olsada bir kesim için sempatik bulunmuş olması mümkün.
Ayrıca Trump’ın ulusalcı, Biden’in globalist duruşu da Trükiye’ye bakıştaki farkın önemli bir nedeni.
Biden’ın başkan yardımcısı olarak seçtiği Kamala Harris’in ise dış politika duruşu çok bilinmiyor. Trump’ın bazı Müslüman ülkelere karşı getirdiği yasağı protesto ederken kullandığı, Müslümanların marjinalleştirilmelerine karşı çıkan ifadeleri sempati toplamıştı.
Bununla birlikte Harris’in eski görevleri sırasında polis şiddetinden yargılanan polislere yeterli cezaların verilmesi için mücadele etmediği iddiaları var. Bu davalarda yetkisi vardı ve çeşitli sebeplerden bu yetkiyi üst limitten kullanmadı. Ancak polis şiddetinde hayatını kaybeden George Floyd’un avukatı Ben kendisine destek verdi.
Harris’in global konularda politikalara dair heybesi çok dolu değil.
Senato İstihbarat Komitesi üyesi. Bu komitede Cumhuriyetçiler ile uyumlu çalışıyor.
Başkanlık adaylığı için Biden ile yarıştı. Kendi başkanlık programında, savaş sonrası uluslararası kurumlar topluluğunu büyük bir başarı olarak nitelemekteydi. Bu da Biden’ın globalist duruşunu destekleyen bir ifade. Trump ise başkanlığı boyunca bu kurumlara kafa tuttu, ayrılmakla ve fonlarını kesmekle tehdit etti. Sanders’ın Pentagon’un fonunun yüzde on azaltılmasına dair teklifine karşı, Trump yönetiminin Suudi Arabistan’a silah satışını durdurma yönünde oy kullandı. Yemen krizinden çok Khashoggi suikastı bu duruşunu tetikledi.
Vice President’ın dış politikadaki ağırlığı Dick Cheny’nin Irak savaşındaki rolü ile ön plana çıktı. Biden gibi Senato Dış İşleri Komite başkanlığı ve başkan yardımcılığı yapmış olan, global alanda çokça bulunmuş bir ismin, dış politikada ona ne kadar danışacağı bilinmiyor. Ancak Biden major bir karar almadan önce son danışacağı kişinin Harris olacağını açıkladı.
Kamala’nın Biden’ın oğlu Beau ile iyi arkadaş olduğunu da ekleyelim. Biden Harris ile kamuya hitaben yaptığı konuşmada “ Kamala, sen uldukça uzun süredir onur veren bir Biden oldun” demeyi de ihmal etmedi.
15 Temmuz’un arıdından 24 Ağustos tarihinde, ABD tarafından Türkiye’ye hem “destek” verme hem de “muhaliflere karşı ileri gitmeme” dengesinde konuşmak üzere gönderilen Biden, seçimlerde bir sürpriz yapar mı göreceğiz.
Programda söylediği gibi Türkiye iktidarını değiştirmek için bir ülkenin müdahalede bulunmasını mazur göstermek mümkün değil. Bu destekle gelen bir muhalafet partisi acaba nasıl güven telkin edebilir?
Kimileri de bu nedenle Biden’in bu sözlerinin ancak Erdoğan’a destek sağlayabileceğini ifade ediyor.
Erdoğan’ın kendisini otokrat olarak niteleyen hiçbir destekten hoşlanacağını düşünmüyorum. Bununla birlikte “Türkiye’nin başkanı ve daha da fazlası” diye eklediğini de hatırlatalım.
Biden’in "Kürtlere karşı olacak hiçbir taviz vermeyeceği" söylemi, Trump yönetiminin Suriye’de YPG ile işbirliği yaparken Türkiye ile de iyi geçinme politikası sonrasında, Kürtleri terk etmekle suçlanmasını kullanmaya yönelik bir siyaset. Yani "Trump yönetimi neyi yaptıysa biz onu yapmayacağız" demenin bir diğer yolu.
Trump yönetimi koronavirüsü konusunda başarısız bulunduğu için Biden Demokratik Parti Kongresi’nde başkanlığı teslim alırken bile Delawere’deki evinde olma siyaseti izliyor.
Biden globalist olarak resmediliyor ama bundan ne kadar mutlu o tartışılır. Globalistler "insan hakları", "mültecilere sınırları kapatmayın", "serbest ticaret" deseler de, Amerikan halkının uluslacıları sevdiği düşünülmekte.